Abigails liv - Chris Abani

På tåget hem från Göteborg och Bokmässan så passade jag på att läsa en av mina nyinköpta böcker. Abigails liv av Chris Abani

Handlingen utspelar sig både i dåtidens Nigeria och i nutidens London. I Nigeria ligger minnet av Abigails döda mor som en tät dimma över den kvarvarande familjen. I allt som är Abigail ser fadern hennes mor och förtvivlan över att inte längre ha henne kvar driver honom mot självmord efter att det har bestämts att Abigail ska flytta till London med en familjemedlem. Familjemedlemmen i fråga försöker tvinga in henne i prostitutionens hemska värld, men Abigail vet sitt värde och kämpar för att hitta fotfäste i sina ensamma värld.  

Boken är en kort roman, endast 110 sidor lång, men varje textrad är en nog utvald sådan som ger liv åt något större. Det är svårt att vilja lägga ifrån sig boken, man tänker gärna att man ju kan läsa ett kapitel till då de är väldigt korta och innan man vet ordet av det finns det inga fler sidor kvar att läsa. Huvudpersonen Abigail må vara den som i fysisk form är central, men minnet av hennes döda mor känns oftast som den mest centrala figuren bland raderna och får Abigail att framstå som en skuggfigur.

Boken är väldigt bra och jag ska definitivt läsa mer av Chris Abani. Träffade honom under mässan och han verkar vara en fantastisk person med många bra historier kvar att bjuda oss på.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0